چه کسانی مشمول مالیات خودروهای لوکس هستند؟ نحوه محاسبه مالیات خودروهای لوکس چگونه است؟ امسال نرخ مالیات خودروهای لوکس چقدر شد؟ برای پرداخت مالیات خودروهای لوکس به کجا باید مراجعه کرد؟ درآمد سازمان امور مالیاتی سال گذشته از مالیات خودروهای لوکس چقدر بود؟
به گزارش جام جم آنلاین از ایسنا، بر اساس قانون بودجه سال گذشته، مالکان انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین که در ابتدای سال ۱۴۰۰ مالک خودروی مزبور بودهاند، به شرح زیر مشمول مالیات شدند:
۱) اشخاص حقوقی غیردولتی به ازای هر خودروی با ارزش روز بالاتر از یک میلیارد تومان.
۲) اشخاص حقیقی که مجموع ارزش خودروهای خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال تحت تکفل خود بالای یک میلیارد تومان باشد.
در این بین، نرخ مالیات سالانه مجموع ارزش روز انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین به شرح زیر است:
۱_ تا مبلغ ۱.۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد یک میلیارد تومان معادل یک درصد
۲- تا مبلغ سه میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱.۵ میلیارد تومان معادل دو درصد
۳- تا مبلغ ۴.۵ میلیارد نسبت به مازاد سه میلیارد تومان معادل سه درصد
۴- نسبت به مازاد ۴.۵ میلیارد معادل چهار درصد
آخرین اعلام سازمان امور مالیاتی به ایسنا حاکی از آن است که حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان مالیات از محل خودروهای لوکس شناسایی شده در سال گذشته وصول شده است.
همچنین، بررسی عملکرد درآمدی سازمان امور مالیاتی در دو ماهه سالجاری نیز نشان میدهد که در این مدت معادل ۵ میلیارد و ۵۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان از محل مالیات بر انواع خودروهای سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی گران قیمت مالیات اخذ شده است.
البته، باید به این نکته توجه داشت که مالیات خودروهای لوکس برای امسال نیز لازمالاجراست و طبق گفته مدیر کل طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی خودروهای لوکس برای ابتدای امسال احصا شدهاند و ناجا باید اطلاعات آنها را به سازمان امور مالیاتی بدهد؛ بنابراین، مشخص نیست که درآمد ۵ میلیاردی سازمان مالیاتی در دو ماهه ابتدایی امسال از خودروهای لوکس به خودروهای شناسایی شده در سالجاری یا سال گذشته مربوط میشود.
لازم به ذکر است که برای اخذ مالیات از خودروهای لوکس در سالجاری، مجموع ارزش ملاک نیست و هر خودروی بالای یک میلیارد تومان مشمول مالیات خواهد شد.
صاحبان خودروهای بالای یک میلیارد تومان بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰ مکلف به پرداخت مالیات شدند و آخرین بررسیها در این زمینه حاکی از آن است که نزدیک به ۲۰۰۰ نفر از صاحبان این خودروها معادل ۱۲ میلیارد تومان مالیات پرداخت کردهاند.
به گزارش ایسنا، بر اساس مقررات تعیین شده در بند (ش) تبصره (۶) قانون بودجه سال گذشته، مالکان انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین که در ابتدای سال ۱۴۰۰ مالک خودروی مزبور بودهاند، به شرح زیر مشمول مالیات شدند:
۱) اشخاص حقوقی غیردولتی به ازای هر خودروی با ارزش روز بالاتر از یک میلیارد تومان.
۲) اشخاص حقیقی که مجموع ارزش خودروهای خود و فرزندان کمتر از ۱۸ سال تحت تکفل خود بالای یک میلیارد تومان باشد.
همچنین، مآخذ محاسبه مالیات خودروهای گران قیمت ارزش روز انواع خودرو است که ارزش روز انواع خودروهای سواری و وانت دو کابین با توجه به سال ساخت یا واردات آنها و متناسب با جداول ارزش خودرو که تا پایان سال ۱۳۹۹ اعلام شده، تعیین شده است.
علاوه بر این، مشمولان این مالیات باید تا پایان بهمن ماه سال گذشته مالیات متعلقه را پرداخت میکردند که در صورت پرداخت نکردن، سازمان امور مالیاتی میتواند از طریق عملیات اجرایی مالیات مربوطه را وصول کند.
البته، ثبت نقل و انتقال این خودروها و تعویض پلاک آنها منوط به پرداخت مالیاتهای نقل و انتقال قطعی و اجاره و مالیات سالانه خودروهای گران قیمت است.
بررسی عملکرد سازمان امور مالیاتی در اخذ مالیات خودروهای لوکس در سال ۱۴۰۰ بیانگر این است که این سازمان در تاریخ ۳۰ دی ماه سال گذشته در اطلاعیهای اعلام کرد: مالیات متعلق به مالکان خودرو با جمع ارزش بیش از یک میلیارد تومان را محاسبه شده و در درگاه ملی خدمات الکترونیکی سازمان قرار گرفته است که اشخاص مزبور میتوانند برای مشاهده و پرداخت مبلغ مالیات مربوطه به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه کنند.
در این زمینه، سازمان امور مالیاتی در درگاه ملی خدمات الکترونیک، سامانه مالیات خودروهای لوکس را تعبیه کرد که مشمولان میتوانستند با مراجعه به این سامانه از مشاهده تعداد و نوع خودرو به تفکیک خارجی و داخلی، ارزش خودرو به تفکیک خارجی و داخلی و میزان مالیات، چاپ قبض و پرداخت آنلاین از طریق درگاه بانک ملی ایران و واریز مستقیم مالیات به شماره حساب اداره کل ذیربط، ثبت اعتراض مؤدی مالیاتی و همچنین انتخاب اداره کل تشکیل پرونده بهرهمند شوند.
اعلام رئیس کل سازمان امور مالیاتی در این راستا حاکی از آن است که از ۱۷.۵ میلیون خودروی سواری و دوکابین موجود در کشور، معادل ۵۵۰ هزار خودرو مشمول این مالیات هستند که این خودروها باید ۵۶۰۰ میلیارد تومان مالیات بدهند و برای دریافت این مالیات به مالکان آنها پیامک داده شده است که مالیات خود را پرداخت کنند.
پیگیری میزان مالیات پرداختی صاحبان خودروهای لوکس از سازمان امور مالیاتی نشان میدهد که تا ۲۲ اسفند ماه سال گذشته نزدیک به ۲۰۰۰ نفر از صاحبان این خودروها معادل ۱۲ میلیارد تومان مالیات پرداخت کردهاند.
در حالی این رقم از میزان پرداختیهای مالیات خودروهای لوکس در سال ۱۴۰۰ ثبت شده است که مدیرکل دفتر طراحی و تحلیل فرآیندهای مالیاتی معتقد است که بیشتر وصولی این مالیات در امسال و در زمان نقلوانتقال محقق خواهد شد.
گفتنی است که با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی، برای امسال نیز ارزش انواع خودروی سواری و وانت دوکابین دارای شماره انتظامی شخصی در اختیار مالکین اعم از اشخاص حقیقی (خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل) و حقوقی بیش از یک میلیارد تومان مشمول مالیات سالانه خودرو به شرح زیر هستند:
۱- تا مبلغ ۱.۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد یک میلیارد تومان؛ یک درصد
۲- تا مبلغ سه میلیارد تومان نسبت به مازاد ۱.۵ میلیارد تومان؛ دو درصد
۳- تا مبلغ ۴.۵ میلیارد تومان نسبت به مازاد سه میلیارد تومان؛ سه درصد
۴- نسبت به مازاد ۴.۵ میلیارد تومان؛ چهار درصد
همه چیز در مورد مالیات خودروهای لوکس
طبق گفته مسئولان سازمان امور مالیاتی، با شناسایی 550 هزار خودروی لوکس 5600 میلیارد تومان مالیات وصول خواهد شد اما عملکرد هفت ماهه نشان میدهد فقط 146 میلیون تومان وصول شده است.
به گزارش فارس، دریافت مالیات از خودروهای لوکس به روزهای پایانی سال رسید. براساس تبصره 6 قانون بودجه سال 1400 دارندگان ماشینهای گران قیمت به ارزش بیش از یک میلیارد تومان تا پایان سال باید نسبت به پرداخت مالیات اقدام کنند.
محمد مسیحی، معاون سازمان امور مالیاتی در این باره گفته است برای نخستین بار بالغ بر 550 هزار خودروی لوکس طبق قانون به منظور دریافت مالیات شناسایی شده است. این آمار با همکاری راهور ناجا محقق شده و صاحبان این خودروها باید حدود 5600 میلیارد تومان مالیات بپردازند.
وی در مورد نحوه دریافت مالیات نیز بیان کرده به مالکان این خودروها پیامک میدهیم و اگر پرداخت نکنند، در زمان نقل و انتقال خودرو باید مفاصا حساب مالیاتی را پرداخت میکنند.
بسیاری از خودروهایی که مشمول مالیات میشوند عمدتا به دلیل آنکه واردات خودرو به کشور صورت نمیگیرد افزایش قیمت دارند و در صورتی که سال آینده واردات خودرو امکان پذیر شود بسیاری از نرخها تعدیل شده و عملا از شمولیت این نوع مالیات خارج میشوند. واردات خودرو از سال 97 ممنوع شده بود.
پرداخت این مالیات اجتناب ناپذیر به نظر میرسد در صورتی که بیش از چند سال این خودرو در اختیار یک شخص باقی بماند و برای نقل و انتقال به دفاتر رسمی مراجعه نکند امکان دارد ارزش روز آن کاهش یابد و از شمولیت قانون بیرون بیاید احتمالا دیگر مالیات نخواهد پرداخت.
با این وجود، لوکس سواری هزینههای خاص خود را دارد که باید مالکان آن بپردازند. طبق آمارها بالغ بر 21 میلیون خودرو در کشور پلاک شده وجود دارد که کمتر از یک درصد آنها مشمول این نوع مالیات میشوند.
هرچند قانون مالیات از خودرو لوکس طی دو سال اخیر نیز در بودجههای سنواتی مصوب شده بود اما مسئولان مربوطه ترک فعل داشتند و دریافت حقوق بیت المال بی نتیجه ماند. با روی کار آمدن دولت سیزدهم و عزم مسئولان برای بازتوزیع عادلانه ثروت و اخذ مالیاتهای قانونی، این پایه مالیاتی با جدیت دنبال شد.
براساس بند ش تبصره 6 قانون بودجه سال جاری همه کسانی که از ابتدای سال 1400 مالک انواع خودرو سواری و وانت دوکابین گران قیمت باشند مشمول مالیات هستند، نرخ مالیات سالانه نیز در جدول ذیل تشریح شده است.
در رابطه با چگونگی دریافت این مالیات سوالات و ابهامات متعددی وجود دارد که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
مبنای تعیین قمیت خودرو یکی از سوالاتی است که مطرح میشود در این باره معاون درآمدهای سازمان مالیاتی به فارس گفته بود: ماخذ محاسبه خودروهای گران قیمت، ارزش روز انواع خودرو است که با توجه به سال ساخت با واردات آنها و قیمت بازار به همراه جدول ارزش خودرو که توسط سازمان مالیاتی همه ساله تعیین میشود مبنای ارزش خودرو هستند.
در همین باره، رستمپور مدیرکل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی گفته بود: ملاک ارزشگذاری خودرو بر اساس جدولی است که برای محاسبه نقل و انتقال خودرو، مالیات و عوارض شمارهگذاری و عوارض شهرداری که هر سال از صاحبان خودرو گرفته میشود و در دی ماه ابلاغ میشود، مورد ملاک قرار میگیرد.
وی این را هم گفته که در مورد خودروهای داخلی ملاک قیمت کارخانه است، زیرا بین قیمت کارخانه و قیمت بازار تفاوت وجود دارد، اما در مورد خودروهای وارداتی ملاک ارزش گمرکی خودرو است که این ارزش هم طبق نرخ ارز مرجع مبنای حقوق گمرکی یعنی همان هر دلار 4200 تومان محاسبه میشود و در حال حاضر جدیدترین خودروی وارداتی سال 2017 و ماقبل آن است، بنابراین مبنای محاسبه ارزش خودرو، ارزش گمرکی وارداتی است.
حال اگر فردی بیش از یک ماشین داشته باشد چگونه مالیات آن محاسبه میشود؟ برای مثال اگر جمع ارزش خودروهای یک فرد (اعم از بالغ و یا تحت تکفل) در ابتدای سال جاری بیش از یک میلیارد تومان باشد مشمول مالیات سالانه میشود. دارندگان خودرو نیاز نیست اظهارنامه مالیاتی پر کنند. سازمان امور مالیاتی اطلاعات خودروهای تحت مالکیت فرد (و افراد تحت تکفل وی) را از دستگاه ها و ارگان های ذیربط دریافت و بر این اساس نسبت به محاسبه و مطالبه مالیات اقدام میکند.
در صورتی که چند نفر مالک خودرو گران قیمت باشند، مالیات متعلق چگونه محاسبه می شود؟ در این صورت هر کدام به نسبت سهم خود از ارزش آن خودرو با اضافه کردن ارزش سایر خودروهای تحت تملک، مشمول مالیات خواهند بود.
یکی از گلوگاههایی که صاحبان خودروهای لوکس مشخص میشوند، در زمان نقل و انتقال خودرو است زیرا ثبت هرگونه نقل و انتقال این خودرو ها ( اعم از قطعی، صلح و هبه) و همچنین تعویض پلاک آنها توسط دفاتر اسناد رسمی و نیروی انتظامی (مراکز تعویض پلاک خودرو) مطابق قانون، منوط به اخذ گواهی پرداخت مالیاتهای نقل و انتقال قطعی و اجاره و مالیات سالانه خودروهای گران قیمت است.
با توجه به الکترونیکی شدن بسیاری از خدمات سازمان امور مالیاتی، مالکان خودرو در صورت ابهام میتوانند به درگاه نظام مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir مراجعه و وضعیت مشمولیت خودروهای خود را مشاهده و از میزان مالیات متعلقه و چگونگی پرداخت آن مطلع شوند.
در صورتی که مشخص شد جزء مشمولان پرداخت مالیات هستید نیازی به مراجعه حضوری نیست و از طریق سامانه میتوان نسبت به پرداخت مالیات اقدام و گواهی مربوطه را دریافت کرد.
البته در صورتی که افراد به مالیات تعیین شده نیز اعتراض داشته باشند و بنا به دلایل یا حوادثی مانند تصادف، سیل، زلزله و آتش سوزی ارزش خودرو کاهش یافته باشد میتوانند اعتراض کرده تا مطابق قانون و مقررات به آن رسیدگی شود.
آمار عملکرد هفت ماهه درآمدهای مالیاتی نشان میدهد در این مدت 146 میلیون تومان وصول شده که سهم آن از برآورد صورت گرفته بسیار ناچیز است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد